. کولونوسکوپی و آمادگی های لازم

 

کولونوسکوپی چیست؟؟

در کولونوسکوپی لایه ی داخلی از روده ی بزرگ (رکتوم و کولون)بررسی می شود ,که برای مشاهده ی کامل روده ی بزرگ و بخش انتهایی روده ی باریک به کار میرود,که توسط یک تیوپ قابل انعطاف نازک که کولونوسکوپ نامیده می شود,انجام میشود.

کولونوسکوپی به یافتن پولیپ های کولون ,تومور,زخم و نواحی التهاب یا خونریزی کمک میکند. در طول کولونوسکوپی نمونه ی بافتی (بیوپسی ) گرفته میشود. کولونوسکوپی برای تست های غربالگری و چک کردن سرطان یا بافت های مستعد سرطانی شدن در کولون و رکتوم (پولیپ) نیز استفاده میشود.کولونوسکوپی توسط کولونوسکوپ انجام میشود که یک تیوپ قابل انعطاف و نازک است ,یک دوربین ویدویی کوچک به کولونوسکوپ متصل میشود که به پزشک کمک میکند که عکس ها و فیلم هایی از روده ی بزرگ بگیرد.قبل از این تست بیمار نیاز دارد که کولون راتمیز کند,امادگی کولون ۱ تا ۲ روز طول میکشد. انجمن سرطان امریکا پیشنهاد میکند که تمامی افراد در شروع ۵۰ سالگی این تست را برای غربالگری و پیدا کردن پولیپ ها یا سرطان های احتمالی انجام دهند.

آمادگی بیماران جهت انجام کولونوسکوپی

تمامی موارد و آمادگی ها جهت انجام کولونوسکوپی از یک روز قبل می باشد.
اگر بیمار مشکل قلبی داشته یا سن بالای 50 سال هست نیاز به تایید پزشک قلب می باشد ( ویزیت قلب ).
برای راحت انجام دادن آمادگی های کولونوسکوپی از دو روز قبل برنج و غذای سنگین مصرف نشود وغذاهای سبک و مایعاتی باشد.
درصورت مصرف داروهای رقیق کننده خون ( آسپرین ، پلاویکس ، ….) از 4 روز قبل از مراجعه قطع شود.

داروهای مورد نیاز جهت آمادگی کولونوسکوپی :
پودر نونا پیک 2 بسته ( 3 ساشه ) قرص بیزاکودیل 8 عدد
شیاف بیزاکودیل 10 2 عدد قرص دمیترون 4 عدد شربت سناگراف 2 عدد
نحوه مصرف داروها :
ازساعت 10 صبح روز قبل از انجام کولونوسکوپی قرص بیزاکودیل هر 4 ساعت 2 عدد ، شیاف بیزاکودیل هر 6 ساعت یک عدد ، قرص دمیترون درصورت داشتن تهوع هر 4 ساعت یک عدد
پودر نونا پیک را از ساعت 9 صبح روز قبل از کولونوسکوپی هر6 ساعت یک ساشه را داخل یک لیوان آب بریزید و بگذارید 10 دقیقه بماند بعد بخورید و تا 30 بعد دقیقه هیچ چیزی مصرف نشود ( تا اخرین زمان مصرف در طول روز کمی راه بروید )
شربت سناگراف یکی در ساعت 1 بطور کامل مصرف شود و شربت دوم را ساعت 6 بعدظهر کامل بخورید ( داخل هر بسته شربت یک پودر کوچک هست قبل از مصرف داخل شربت ریخته و تکان دهید بعد مصرف شود )
دستورات غذایی روز قبل از انجام کولونوسکوپی :
برای صبحانه 3 – 4 لقمه کوچک نان و پنیر صبح زود ساعت 6
اگر بیمار دیابت و قند ندارد بستنی وانیلی لیتری تهیه کنید و هر زمانی گرسنه شدید یا احساس ضعف کردید یک تا دو قاشق از بستنی بخورید
آب میوه درحد یک تا دو لیتر پاکتی یا طبیعی مجاز می باشد از صبح تا بعدظهر ( آب میوه بدون رنگ و بدون پالپ مثل آب آناناس ، انگور سفید ، سیب ، …. ) ، آب گوشت یا مرغ صاف شده ( بدون رب ، زردچوبه ، ادویه ) همراه با نان تست جو در طول روز مشکلی ندارد . تمامی موارد غذایی روز قبل از کولونوسکوپی تا 2 ساعت قبل خواب باشد .
مصرف شیر ، قهوه یا کافئین یک روز قبل از کولونوسکوپی مجاز نمی باشد
درصورت نیاز به توضیحات بیشتر و یا سوال در مورد آمادگی ها با کلینیک هماهنگ کنید.

. آندوسکوپی و آمادگی های لازم

آندوسکوپی چیست؟؟

آندوسکوپی فوقانی روش اصلی ارزیابی مری و معده و دوازدهه است. آندوسکوپی یکی از اقدامات تشخیصی است که معمولاً برای بیمارانی که بر اثر سوزش سر دل، بی‌اشتهایی، کاهش وزن و کم‌خونی مراجعه می‌کنند انجام می‌شود.

آندوسکوپی بهترین روش تشخیص التهاب مخاطی و عود زخم و تومور بعد از اعمال جراحی روی دستگاه گوارش فوقانی است.

این روش توسط آندوسکوپ انجام می‌گیرد که از راه دهان وارد می‌شود اندوسکوپ یک لوله ی باریک انعطاف پذیر است که دارای لنز و منبع نوری میباشد و تصاویری را بر روی یک نمایشگر ویدویی نشان میدهد. و به پزشک اجازه میدهد که مری ,معده و بخش بالایی روده ی باریک را مشاهده کند.در طول آندوسکوپی کنترل ضربان قلب، فشار خون و میزان اشباغ اکسیژن خون با استفاده از دستگاه مونیتورینگ انجام می‌شود.

قبل از آندوسکوپی اعمال بی‌حسی یا خواب‌آلود کردن بیمار انجام می‌شود و بیمار باید به حالت خوابیده روی پهلو قرار گیرد.

معمولاً آندوسکوپی بدون اتفاق خاصی انجام می‌پذیرد ولی در موارد استثنا ممکن است خونریزی یا عفونت اتفاق بیفتد. طی انجام آندوسکوپی نمونه‌هایی از بافت داخلی بدن برداشته می‌شود تا زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرد که به این عمل بیوپسی می‌گویند.

 

آمادگی بیماران جهت انجام آندوسکوپی

1. از 8 ساعت قبل آندوسکوپی مصرف مواد غذایی جامد ممنوع است.
2. تا 4 ساعت قبل از آندوسکوپی مصرف آب، آب قند و چایی شیرین بلامانع است.
3. از 4 ساعت قبل تا زمان انجام آندوسکوپی کاملا ناشتا باشید.

*حتماً در مورد بیماری‌های زمینه‌ای , بارداری و داروهایی که مصرف می‌کند با پزشک مشورت کنید.

درصورت نیاز به توضیحات بیشتر و یا سوال در مورد آمادگی ها با کلینیک هماهنگ کنید.

تذکرات مهم

.حتما یک نفر همراه داشته باشید.

.بهتر است مدارک پزشکی قبلی اعم از آزمایش، عکس، سونوگرافی و… را در هنگام مراجعه به همراه داشته باشید.

ویژگی های ماموگرافی