پایش سلامت چیست و چگونه انجام میشود؟

پیشگیری از یک بیماری ، بهتر از درمان آن است.به همین دلیل است که انجام معاینات منظم ضروری است. ارزیابی منظم عوامل خطر برای شرایط مختلف پزشکی،غربالگری سرطان وسایر بیماری ها وارزیابی عادات سبک زندگی به شماکمک میکند تا سالم بمانید ودرعین حال خطر ابتلابه بیماری های مزمن تهدیدکننده زندگی را کاهش دهید. همواره تفاوت زیادی بین پیشگیری و درمان وجود دارد،بنابراین فعال بودن درسلامت شما کلیدی است. لازم است ابتدا نگاهی به لیست چکاپ بدن برای برخی از معاینات و غربالگری که پس از رسیدن به 50 سالگی بسیارمهم هستند،بیندازید:

1-معاینه فیزیکی:یک بار درسال باید سلامت فیزیکی خود را بررسی کنید. از ضربان قلب گرفته تا سلامت ریه .

متخصصان فیزیکی سالانه یک تاریخچه پزشکی ایجاد میکنند که میتوانند درسالهای آینده برای شما مفید باشد.

2-غربالگری سابقه خانودگی: اگر درخانواده شما سابقه بیماری خاصی را دارند،غربالگری آن را در اسرع وقت شروع کنید. چه دیابت و چه سرطان تخمدان. استعداد ابتلا به برخی شرایط نیاز به توجه بیشتری دارد و قطعا باید در چک لیست معاینات پزشکی شما گنجانده شود.

 

مزایای پایش سلامت سازمانی کارکنان

1-بهبود سلامت کارکنان: پایش سلامت کارکنان می تواند به شناسایی و پیشگیری از مشکلات کمک کند. این امر منجر به کاهش هزینه ها و بهبود سلامت کارکنان می شود.

2-افزایش بهره وری:کارکنانی که از سلامت خوبی برخوردار باشند،بهره وری بیشتری دارند.

3-کاهش هزینه های مراقبت بهداشتی:چکاپ سازمانی سلامت کارکنان می تواند، به شناسایی و یا پیشگیری مشکلات سلامتی کمک کند.

4-بهبود ایمنی کارکنان:پایش سلامت میتواند به بهبود ایمنی کارکنان و کاهش حوادث منجر شود و باعث می شود کارکنان از سلامت بیشتری برخوردار شوند.

5-افزایش رضایت شغلی:

کارکنانی که سلامت خوبی داشته باشند از شغلشان راضی هستند.

 

خدمات مرکزپایش سلامت مدیکوپلاس سنتر

شامل موارد زیر می باشد:

1-آزمایشات روتین و تخصصی چکاپ:

  • آزمایش کامل خون:این آزمایشات شامل قندخون ؛ چربی خون شامل کلسترول و تری گلیسیرید ،

شمارش کامل سلولهای خون برای بررسی کم خونی ها شامل سدیم ،پتاسیم،کلسیم،فسفرو…

  • بررسی عملکرد کبد: شامل بیلی روبین ،آنزیم های کبد،تست هپاتیت
  • بررسی عملکرد کلیه ها:شامل اندازه گیری اوره و کراتین ، آزمایش HIV, HBC,HCV و اندازه گیزی ویتامین های بدن مانند D3 خون میباشد.
  • آزمایش کامل ادرار: بررسی سلامت کلیه و مجاری ادرار و وجود سنگ های ادراری،عفونت ادراری وجود خون در ادرار…
  • آزمایش کامل مدفوع: بررسی وجود خون در مدفوع ، وجودانگل،کیست و گلبول سفید در مدفوع که بیانگر عفونت روده ای است. بررسی هلیکوباکترپیلوری که عامل وجود مشکل در معده است.

آزمایشات غربالگری سرطان:

  • FREE PSA,PSA برای تشخیص زودرس سرطان پروستات ،آزمایش پاپ اسمیر و.hpv..برای تشخیص سرطان دهانه رحم.
  • ازمایش  FP /CEA, CIA25/CIA5-3/CIA19-9برای تشخیص زودرس سرطان دستگاهای مختلف.

2-اقدامات تصویر برداری:

  • شامل رادیوگرافی  قفسه سینه،سونوگرافی شکم و لگن،سونوگرافی پروستات(آقایان)
  • سونوگرافی پستان در خانمهای زیر40سال، ماموگرافی(خانمهای بالای40سال)، سونوگرافی  داپلرعروق مغزی و رادیو گرافی زانو است. این اقدامات تشخیصی اطلاعات بسیارمهمی در مورد احشاءداخلی قفسه سینه،شکم و لگن ،مغزو اندامها ارائه می نمایدو تشخیص توده ها در اعضا اقدام درمانی ضروری را الزامی می کند.علاوه براین اقدامات ،درصورت نیاز سی تی اسکن اعضای مختلف بدن قابل انجام است.

3- بررسی سیستم قلبی و ریوی:

این بررسی شامل نوارقلب،اکوکاردیوگرافی،تست ورزش،اسپیرومتری(تست تنفسی)می باشد که وضعیت ساختمانی،اختلالات دریچه ای،اندازه قلب،تنگی شریان های قلب دو ریه بررسی میگردد.همچنین فشارخون،الکتروکاردیوگرام و بررسی کلسترول،همگی بخشی از تضمین سلامت قلب شما بعداز 30سالگی می باشد.

4- شنوایی سنجی وبینایی سنجی:

ممکن است تصور شود که اختلال بینایی و شنوایی به راحتی توسط خود فرد قابل تشخیص است.درحالی که بسیاری از موارد اختلالات این دو سیستم ، ممکن است در مرحله اولیه فقط از طریق تست های اختصاصی تشخیص داده شوند و بدین وسیله در بسیاری از موارد نابینایی و ناشنوایی پیگیری میشود.

5- بررسی دستگاه گوارش:

این اقدامات شامل آندوسکوپی (مری،معده و اثنی عشر) و کولونوسکوپی (بررسی روده بزرگ) می باشدکه میتوان بیماری های خوش خیم و بدخیم را درمرحله اولیه تشخیص داد.

6- معاینه دندان:

اکثر دندانپزشکان توصیه میکنند که هر6ماه ماه تا یکسال جرم گیری دندان انجام گیرد.

7- معاینه پوست:

سرطان پوست شایع ترین نوع سرطان است. ملانوما میتواندبایک خال شروع شود پس پزشک باید هرسال صورت شمارا از نظر لکه های غیرعادی بررسی کند.

8- اندازه گیری توده استخوانی:

هیچ استانداردی برای دفعات تکرار این معاینه وجود ندارد.زنان با سابقه خانوادگی یا شخصی بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار میگیرند.

9- گردآوری وتحلیل نتایج:

پس از انجام ویزیت های فوق ،نتایج این مشاوره ها به همراه نتایج آزمایشات و معاینات وعکسبرداری توسط پزشک پایش سلامت جمع آوری میشود وبصورت گزارش نهایی چکاپ به بیمار ارائه میشود.

10-ارجاع به سایر متخصصان:

درصورتی که هرگونه اختلال در سیستم های بدن وجود داشته باشد، ازطرف کلینیک تسهیلات لازم برای انجام ازمایشات تکمیلی و تخصصی برای بیمار فراهم میشود تا تشخیص قطعی و درمان صورت گیرد.

11- تشکیل پرونده:

ذخیره اطلاعات پزشکی فرد و وقت دهی برای مراجعات بعدی.تمامی اطلاعات بیمار اعم از آزمایشات و عکسبرداری ها ذخیره و پس از اتمام چکاپ فرد به عضویت کلینیک درمی آید. مزیت این عضویت این است که فرد در صورت بروز هرگونه بیماری یا علائم نامشخص میتواند از مشاوره سریع یا حضوری بهره مند شود.همچنین این عضویت به افراد این امکان را میدهد که از کلاس های آموزشی ، برنامه های مربوطه استفاده کند.

معاینات سالانه برای سالمندان:

تست های روتین و برخی معاینات برای سالمندان باید به صورت سالانه صورت گیرد.این عمل باعث میشود که اعداد و نتایج را سالانه مقایسه کنید و برای یافتن ریشه پزشکی بسیار مفید است.

آزمایش های معمولی سالمندان عبارت است از:

  • فشارخون:فشارخون شما باید در هر مراجعه بررسی شود. بررسی آن درچکاپ یک خط پایه را تعیین میکند.
  • اندازه گیری قد:کاهش قد نشانگر پوکی استخوان می باشد. قد دراثر فشردگی نخاع ازبین میرود.
  • وزن:کاهش یا افزایش وزن  میتواند نشانگر مشکلات جدی باشد.افزایش وزن میتواند به معنای احتباس مایعات،یا بیماری قلبی،کبدی یا کلیوی باشد.کاهش وزن  میتواند به معنای عفونت یا سرطان باشد.
  • آزمایش خون: ازمایش خون سالانه باید شامل  شمارش گلبول خون برای مشکل خونریزی،سطح گلوکز برای تشخیص دیابت،آزمایش عملکرد تیروئید و الکترولیت خون باشد که میتوان مشکلات قلبی ،کبدی و کلیوی را تشخیص داد.ممکن است برخی ازمایشات با توجه به سابقه شخصی یا خانوادگی فرد اضافه شود.
  • EKG : توصیه میشود که از 50سالگی بعد انجام شود.(به همراه تمام بررسی های قلبی که به ان اشاره شد)
  • آزمایش خون مخفی در مدفوع:همانطور که توضیح داده شد برای عفونت روده و هلیکوباکتر الزامی می باشد. کلونوسکوپی و اندوسکوپی از 45 سالگی به بعد توصیه میشود.
  • آزمایشات تکمیلی برای مردان سالمند:معاینات پروستات در50 سالگی. باید معاینات دیجیتالی انجام شود تا خوش خیم یا بدخیمی یاحتی سرطان تشخیص داده شود.
  • آنتی ژن اختصاصی پروستات:یک آزمایش خون است که سرطان پروستات رو نشان میدهد. اگر سطح بالا باشد نیاز به بیوپسی از پروستات است .

آزمایشات تکمیلی برای زنان سالمند:

  • ماموگرافی: زنان بعداز 50 سال باید غربالگری منظم داشته باشند. زنان بین 40 تا 50 سال باید به طور منظم ماموگرافی های خودرا با ارائه کنندگان مراقبت بهداشتی درمیان بگذارند.
  • پاپ اسمیر و معاینه لگن: این آزمایش باید هرسال  برای  بررسی سلامت دهانه رحم و واژن انحام شود.
  •  اندازه گیری توده استخوانی: هیچ استانداردی برای دفعات تکرار این معاینه وجود ندارد.زنان با سابقه خانوادگی یا شخصی بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار میگیرند

سخن نهایی وپیشنهاد مجموعه سلامت مدیکوپلاس سنتر:

معاینات و ازمایشات سالیانه برای تشخیص بموقع بسیارمفید است.هرچند دربعضی مواقع ممکن است منجربه آزمایشات غیرضروری شود.

پزشکان و گروه های پزشکی ، معاینه فیزیکی را در افراد بطور منظم *ضروری* میدانند.

ورزش ،حفظ وزن،سیگارنکشیدن برای حفظ سلامتی بیشتر ماست ولی هیچکس نمیتواند با رابطه خوب با پزشک و ویزیت منظم چشم پوشی کند.

تازمانی که شما و پزشکتان به سلامت کلی خود توجه کنید جزئیات و تصمیم گیری منظم به شما بستگی دارد.با درک مفاهیم کلی حوزه سلامت میتوانید کاربرد آن را در پزشکی و پیامد آن را برروی سلامتی خود درک کنید.

هدف مجموعه مدیکو افزایش سطح آگاهی شما در همه حوزه های سلامت می باشد . این مجموعه بادراختیار گذاشتن پزشکان مجرب و همکاری بامراکز متعدد امادگی خدمت رسانی به شما عزیزان درزمینه پایش سلامت را دارد.

مجموعه هایی که با مدیکوپلاس همکاری داشته اند:

– شرکت گلرنگ

– شرکت غذیر

– شرکت ملی فولاد ایران

– شرکت شهاب ایران

– شرکت سرمایه گذاری کوروش

– شرکت میوه کوروش