آشالازی چیست؟
آشالازی شایعترین اختلال حرکتی مری است. آشالازی بیماری نادری است که ابتلا به آن بسیار کم است. این بیماری اغلب در سنین ۲۵-۶۰ سالگی تشخیص داده میشود. افراد مبتلا به این اختلال در بلع غذاها چه جامدات چه مایعات دچار مشکل میشوند. بیماران در ابتدا علائم همچون گیرکردن غذا و یا چسبیدن غذا را حس میکنند که با پیشرفت بیماری به تدریج بلع مایعات نیز دشوار میشود. ممکن است پیشرفت بیماری به صورت تدریجی رخ دهد، اکثراً بیمار متوجه آن نمیشود تا زمانی که علائم بیماری شدت یابد. همچنین ممکن است بیماران از علائمی همچون برگشت غذا به مری، درد قفسه سینه و سوزش سر دل شکایت کنند. در صورت عدم درمان، کاهش وزن و سوء تغذیه نیز ممکن است رخ دهد.
علل آشالازی
علت ایجاد این بیماری شناخته شده نیست. بیماران مبتلا به آشالازی دو مشکل در ناحیه مری دارند:
-
اول اینکه دو سوم تحتانی مری قادر نیست غذای موجود در مری را به سمت معده هدایت کند.
-
دوم اینکه اسفنگتر تحتانی مری که در حالت عادی مانع برگشت غذای داخل معده به مری می گردد و باید هنگام عبور غذا شل باشد,قادر به شل شدن نیست و به همین دلیل غذا نمی تواند به معده وارد شود و پشت اسفنگتر باقی می ماند.به این ترتیب حجم زیادی از غذا و مایعات در ناحیه تحتانی مری انباشته می گردد و آنرا متسع می کند. گیر کردن آب و غذا در گلو را جدی بگیرید. یادتان باشد بسیاری از افراد مبتلا به آشالاژی از بوی بد دهان شکایت دارند. آیا می دانید چرا این اتفاق می افتد؟ در پاسخ باید گفت گیر کردن غذا باعث بوی بد و شدید دهان می شود. همچنین بیمارانی که آشالازی دارند ممکن است درد سینه پیدا کنند. حتی آشالازی ممکن است باعث برگشت غذای خورده شود و آبسه ریه را به وجود آورد.
در این میان گاهی اوقات آشالازی با رفلاکس اشتباه گرفته می شود. روش تشخیص آشالازی، گرفتن شرح حال و گرفتن عکس مری است. البته قبل از تشخیص آشالازی دکتر باید مطمیٔن شود فرد دچار ضایعه سرطان نیست و آندوسکوپی بیمار سالم است.
علائم آن
اختلال ایجاد شده عمدتاً مربوط به مشکلات بلع و برگشت غذای هضم نشده و مایعات به مری میباشد. هنگامی که اختلال بلع رخ میدهد. افراد مبتلا احساس میکنند، مواد غذایی در پایینتر از گردن و یا در ناحیه قفسه سینه چسبیده است. این وضعیت به طورکلی در طول غذا خوردن مشاهده میشود. حرکت معکوس مواد غذایی به علت ورود به گلو میتواند به وقفه خواب و یا خفگی منجر شود.
-
کاهش وزن شدید
-
ناراحتی شدید در قفسه سینه
-
درد مکرر تیز در قفسه سینه غیر مرتبط با قلب
-
حملات اسیدی
-
درد گاهبهگاه در پشت، گردن و بازوها
-
سرفه در حالت دراز کشیدن
-
آسپیراسیون ریوی، درنتیجه ورود محتویات معده یا ذرات غذا به ریهها
-
عفونت ثانویه ریه
راه های درمان آشالازی
درمانهای دارویی
دارو درمانی و تزریق سم بتولونیم(بوتاکس)
بالون زدن(هوا زدن)
جراحی (میوتومی)
اتساع پنوماتیک
درمانهای دارویی با آندوسکوپی
سم بوتولینوم (بوتاکس) باعث آرامش کوتاه مدت عضلات اسفنکتر تحتانی مری میشود. این امر منجر به بهبود تخلیه مری و تسکین علائم بیمار میشود. بوتاکس از طریق آندوسکوپی تزریق می شود و عوارض آن کم میباشد. متأسفانه، اثر بوتاکس در طول زمان کاهش مییابد و بیش از ۵۰ درصد از بیماران دچار عود مجدد میشوند. بنابراین تزریق باید در فواصل زمانی ۶ الی ۲۴ ماهه برای بیمار تکرار شود.
جراحی برش بافت عضلانی مری
گزینه جراحی برای آشالازی به عمل جراحی “میوتومی هلر”(برش بافت عضلانی) معروف است. این روش از طریق لاپاروسکوپی و یا از طریق چند برش کوچک در دیواره شکم انجام میشود، همچنین ممکن است بیمار تحت عمل جراحی باز قرار بگیرد. این عمل جراحی شامل برش دقیق بخش ضخیم و ناسازگار اسفنکتر پایین مری میشود که در پی آن مسیر انسدادی بازخواهد شد.
اتساع پنوماتیک
اتساع پنوماتیک مؤثرترین روش غیر جراحی برای مبتلایان به بیماری آشالازی در نظر گرفته میشود. اتساع پنوماتیک از طریق آندوسکوپی و سرپایی انجام میشود. بالونی که داخل مری میشود و به دقت باز شده تا تارهای عضلانی حلقوی اسفنکتر تحتانی مری را متسع نماید. خطرناکترین عارضه اتساع پنوماتیک، پارگی مری (سوراخ شدن) میباشد که ۱ الی ۲ درصد مواقع حتی توسط افراد باتجربه نیز اتفاق میافتد. این عارضه میتواند باعث تهدید زندگی افراد شود و به جراحی ترمیمی نیاز دارد.
مرکز تشخیص درمان گوارش و کبد مدیکو، بهترین و مجهزترین اتاق عمل را برای انجام پروسیجرهای کولونوسکوپی و آندوسکوپی دارد. متخصصین گوارش و کبد مدیکو، از ابتدا همراه شما خواهند ماند..
چرا مرکز تشخیص درمانی گوارش و کبد مدیکو؟
- بهترین خدمات
- برترین و مجرب ترین متخصصین و فوق متخصصین
- مجموعه ای از بهترین و مدرن ترین و پیشرفته ترین تجهیزات
- مناسب ترین هزینه
- کارشناسان زبده و تیم مجرب
- محیطی آرامش بخش برای بیماران
- مجموعه ای کامل از همه تخصص ها
- همه متخصصین ما به صورت Team Work کار میکنند.
تلفن:
۰۲۱۸۶۰۸۱۴۹۸
۰۲۱۸۶۰۸۱۵۹۸
۰۲۱۸۶۰۸۱۶۹۸
همراه:
۰۹۹۰۵۳۲۳۲۲۶
سلام .خانمی هستم ۴۶سالمه دو ساله که هر چیزی بخورم فوری بعد از چند ثانیه بالا میارم و برمیگردونم اصلا هیچ چیز معده ام قبول نمیکنه